Niet alleen is het belangrijk dat de gerechten die je hebt gemaakt smakelijk zijn, maar de presentatie telt vaak even zwaar mee. Wanneer eten mooi gepresenteerd is op koelplaten zul je zien dat mensen sneller geneigd zijn om ervan te gaan eten dan wanneer het er rommelig of onsmakelijk uitziet. Koelplaten zijn vaak gemaakt van rvs waardoor het een schoon oppervlak is om op te presenteren. Daarnaast zijn de koelplaten niet alleen representatief in uiterlijk maar zijn ze vooral functioneel. Koelplaten houden de temperatuur van je gerechten op peil zodat deze minder snel vergaan.
Zeker wanneer het gaat om vers gemaakt eten is het belangrijk dat dit zo lang mogelijk houdbaar wordt gehouden door het gebruik van verschillende verkoelende elementen. Ook wanneer je het gaat vervoeren, en je een aantal uur moet reizen is het belangrijk dat de temperatuur constant wordt gehouden als het eten zich buiten de koeling bevindt.
Je personeel effectief inzetten
Wanneer je weinig personeel beschikbaar hebt is het voornamelijk handig om gebruik te maken van een lopend buffet. Het enige waar je personeel dan rekening mee hoeft te houden is dat er genoeg op de platen staat en dit eventueel wordt aangevuld afhankelijk van de grootte van de groep. Wanneer de gasten dan zelf hun eigen borden, bestek en glazen terugzetten maakt dit al een hoop verschil in hoeveel personeel je nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om naast het aanvullen van de gerechten, het personeel ook de tafels schoon te laten houden zodat de gasten een prettigere ervaring hebben.
De voordelen van een lopend buffet
Vaak vinden mensen het leuk wanneer er een buffet aanwezig is omdat ze dan zelf kunnen bepalen hoeveel ze willen opscheppen van ieder gerecht. Daarnaast is er vaak meer keuze uit verschillende gerechten. Zo krijg je de kans om als gast meer te proeven en wat meer te eten dan wanneer de porties al vooraf bepaald zijn. Ook is de sfeer vaak een stuk gemoedelijker omdat iedereen in de rij staat voor eten, zo krijg je ook de kans om te praten met de mensen waar je niet mee aan tafel zit omdat je toch moet wachten. Dit maakt de sfeer vaak een stuk gezelliger. Je krijgt dus de kans om eten te proberen wat je normaal niet zo gauw voor jezelf zou koken. Zo kun je dus nieuwe gerechten proberen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een kleine portie zodat je later altijd meer kunt opscheppen.
Praktisch gebruik maken van koelplaten
Niet alleen is het gebruik van koelplaten handig als je een buffet gaat presenteren in een hotel, maar ook in restaurants kan het gebruik van koelplaten of andere koelelementen zeker efficiënt zijn. Zeker als je beperkte ruimte hebt is het handig en hygiënisch verantwoord om deze platen in te zetten. Er zijn platen verkrijgbaar in allerlei verschillende maten die je kunt stapelen en naast elkaar kunt plaatsen om een lange rij te creëren waar je gerechten of dranken in glas kunt neerzetten. De platen zijn niet alleen erg duurzaam omdat ze hergebruikt kunnen worden, maar dit maakt ze ook erg goedkoop. Wanneer je ze goed schoon houdt kun je er jarenlang mee doen zonder ze hoeven te vervangen.